10 предупредителни знака, че трябва да спрете захарта веднага

Захар

Почитателите на захарните изделия рядко ще признаят, че са зависими от тях, още по-рядко ще решат да ги спрат. Захарта, подобно на кофеина и никотина, води до пристрастяване и носи със себе си всичките си негативи за здравето (а не само до проблеми със зъбите, както мнозина си мислят).

И тъй като захароманите нямат насищане, организмът изпраща алармени сигнали кога е пренаситен от бялата „отрова“ и иска почивка.

Нека видим кои са тези сигнали и защо трябва да се съобразим с тях, ако искаме да сме здрави:

  1. Постоянно чувство на глад

Хем ядете, хем винаги сте гладни? Как става това?

Редовното консумиране на сладки храни повишава кръвната захар, което възпрепятства снабдяването на клетките с глюкоза. Това е причината мозъкът да подава сигнали, че сте гладни.

Затова след изядения цял шоколад, можете спокойно да похапнете и бисквитки, и карамелизирани фъстъци, без да усещате ситост.

  1. Чести инфекции на пикочно-половите пътища

Жените, които посягат ежедневно към захарните храни, се оплакват по-често от инфекции на пикочно-половите пътища. По-чести са и гъбичните инфекции.

И това е така, защото бактериите се чувстват много уютно в „захарна“ среда и се размножават по-бързо.

  1. Чести посещения в тоалетната

Твърде честото посещаване на тоалетната по малка нужда може да е сигнал, че в организма има твърде много глюкоза и той се опитва да се освободи от нея.

  1. Нетипично суха кожа

Ако доскоро сте се радвали на нормален тип кожа, но последно време я чувствате необичайно суха и се борите с акне и екземи, вероятно е дехидратирана. И това може да се дължи на честото посещение до тоалетната, за което вече говорихме.

  1. Постоянна жажда

Дори след като сте изпили пълна чаша с вода, точно след две минути сте отново жадни?

Това е сигнал, че губите твърде много вода най-вероятно заради натрупаната захар в кръвта си. Организмът изпраща сигнали, че сте жадни, защото има нужда от повече течности.

  1. Разсеяни сте, трудно се концентрирате

Може да сте влюбени, може и да е от ЕГН-то, но ако сте абонирани за сладкарницата, това сигурно се дължи отново на повишената кръвна захар. Глюкозата не стига до клетките, чувствате мозъка си празен, не успявате да сложите ред в мислите си.

И всичко това, защото винаги имате някоя вафла в чантата си.

  1. Хронична умора

Не бързайте да обвинявате пролетта, нито анемията, преди това помислете колко често допълвате захарницата вкъщи и изхвърляте ли си кафето от автомата, защото не ви е пуснал захар.

Ако злоупотребявате с нея, организмът се претоварва. Той не може да се справи с големите количества захар и да снабди клетките с енергия.

  1. Влошено зрение

Замъгленото зрение нищо чудно да се дължи на пълния със захарни изделия хладилник. Дехидратацията, за която вече говорихме и високият прием на захар, са причина да не виждате идеално, както преди.

Не че не може да има още куп причини за това състояние, но преди да отидете на офталмолог, пробвайте да спрете захарта.

  1. Често боледуване

Злоупотребата със захар влияе на имунната система. Голямото количество глюкоза отслабва съпротивителните сили на организма да се бори с вирусите. Ето защо боледувате често последно време.

  1. Импотентност при мъжете, ниско либидо при жените

Захарта съсипва сексуалния живот и на жените, и на мъжете. Тя влияе на хормоналния баланс и доброто кръвообращение. Като съчетание от предразположеността към депресия, засягаща захароманите, и хормоналния хаос резултатът е – пълно затишие в спалнята.

Обикновено след спиране на захарта, симптомите изчезват, състоянието на кожата и косата се подобрява, чувствате се по-силни и енергични и настроенията ви не зависят от това дали е свършила любимата ви торта в сладкарница „Неделя“.