Предаване на вируси в колата

Има ли коронавирус във вашата кола? Ето как можете да се предпазите.

как да се предпазим от заразяване в кола

Във вашия дом или в двора не е толкова лесно да разпространите който и да е вирус, особено COVID-19, от един човек на друг. В колата за съжаление ситуацията е съвсем различна.

Всеки път, когато кашляме или кихаме, изхвърляме цял куп аерозоли във въздуха. Някои са достатъчно големи, за да можете да ги видите как излитат от устата (или носа). Някои са „големи“ в смисъл на аерозолната физика, но все още са невидими с невъоръжено око и те се „утаяват“ върху повърхностите доста бързо. Но някои са достатъчно малки, за да могат да се носят във въздуха дълго време, след като са излезли от организма на човека.

Това, което може да не знаете обаче, е, че това не се случва, само когато кашляте или кихате. Аерозоли се освобождават също така, когато само говорите и дори когато просто дишате нормално.

Това представлява особен проблем особено при този вирус поради три причини:

► Много, ако не и повечето, които го получават, са безсимптомни,  така че нямат представа, че са заразени и приносители на вируса.

► Хората могат да отделят висок вирусен товар от гърлото си, преди да имат симптоми .

► Има доказателства, че това безсимптомното предаване е често срещано.

Навън изхвърлянето на вируса по време на нормално говорене не е голям проблем, тъй като можем да постигнем социална дистанция и вятърът бързо разрежда въздушния вирус.

Дори на закрито, средната стая има обем от около 45 кубически метра въздух. Този обем пространство, комбиниран с типичен дом, който има скорост на обмен на въздух от около 0,5 въздушни промени на час  (което означава, че половината въздух в къщата се променя с външен въздух на всеки час), може да помогне за разреждането на вируса.

Но какво се случва с Ковид в автомобила?

Типичният интериор на семеен автомобил е с обем от около 4 кубически метра, 10пъти по-малък от стаята. А вътре може да влезем четирима, а понякога и пет души в това малко пространство. Невъзможно е да се поддържа социална дистанция.

Ето потенциалния проблем, свързан с COVID-19. През десетилетията свършихме наистина хубава работа по „запечатването“ на автомобилите си.

Виждали ли сте някога колко тихи са отвътре в наши дни?

Това е така, защото са положени всички усилия да се запечата всяка възможна празнина, така че да има по-добра акустика. Резултатът е, че степента на вентилация – колко свеж въздух постъпва в колата – може да бъде доста ниска.

Тази малка промяна намалява риска от заразяване с вирус в колата

За да покажат какво означава това за COVID-19 и за да ви дадат лесен начин да защитите себе си и другите, докато сте в кола, проф. Жосеф Алън от Харвард моделира прост сценарий: каране в кола за 72 минути със заразен пътник, който изглежда добре, освен че кашля на всеки няколко минути.

Когато прозорците са затворени, SARS-CoV-2 (с фини аерозолни частици) се натрупва в кабината на автомобила. С всяка нова кашлица концентрацията се натрупва, без да се случва значително разреждане.

Но дори и отваряне на един прозорец в колата само няколко сантиметра може да го подобри ситуацията извънредно много, както се вижда от графиката.

Така че следващия път, когато сте в колата – било то ваше собствено превозно средство с други хора или в такси – това е най-важният съвет: Отворете малко прозорците, дори ако всички се чувстват добре.

Ако използвате климатика или отоплението и искате да държите прозорците затворени, уверете се, че колата не е в режим на рециркулиращ въздух – изберете режима, който внася свеж външен въздух. Ако всички в колата носят маска, това също може да помогне и е задължително в такси или превозно средство.

И накрая, внасянето на повече свеж въздух се отнася само до предаването на вируса по въздуха. Вътре в колата има много повърхности с висока степен на контакт, върху които могат да попаднат капчици, така че измийте или дезинфекцирайте ръцете си след пътуването.

И винаги карайте внимателно!