Home Женски болести

6 сериозни заплахи за женското здраве

31
здравето при жените

Ако се питате кои са най-сериозните заплахи за женското здраве, то в тази публикация ще ви ги представим. Данните са на „Американски институт по здравеопазване“, който реализира специално изследване, което публикува в интернет.

И така, нека видим от какво и как трябва да се пазим. Вземете съветите предвид, тъй като те не важат само за американките, а са в пълна сила и за българските жени.

Исхемична болест на сърцето

В съвременния свят сърдечно-съдовите заболявания не се отнасят само до мъжката половина. Много дами страдат от потенциален риск за исхемична болест на сърцето. Поради тази причина специалистите дават няколко препоръки, за да съхраните доброто си здравословно състояние и да предотвратите нежелани последици.

 • Откажете цигарите и не стойте дълго в задимени помещения.
 • Практикувайте здравословно хранене. Менюто ви задължително трябва да включва плодове, зеленчуци, риба, ядки и пълнозърнести храни. Пазете се от богатите на холестерол и наситени на мазнини храни.
 • В случай, че страдате от хипертония и/или висок холестерол, то стриктно спазвайте съветите на личния си лекар.
 • Редовното движение е препоръчително.
 • При положение, че имате диабет, следете стриктно нивото на кръвната захар и го поддържайте в норма чрез съответните медикаменти.
 • Избягвайте силния стрес.

Сърдечен удар

Ясно е, че човек не може да контролира факторите като възраст, фамилна предразположеност, раса и пол. Всичко останало обаче е във ваши ръце и е нужно да се вслушате в съветите на експертите.

Сърдечният удар може да доведе до внезапна смърт, тъй че обръщайте повече внимание на общото ви здравословно състояние.

 • Спрете тютюнопушенето.
 • В случай, че страдате от високо кръвно или лош холестерол, проведете клинично лечение и винаги спазвайте предписанията на личния лекар.
 • Ежедневното движение е задължително за всяка дама.
 • Консумацията на алкохолни напитки трябва да е в умерени количества.
 • Поддържайте теглото си във форма. Не допускайте затлъстяване и рязко качване на килограми посредством прекомерна консумация на мазни храни.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

ХОББ обединява хроничните заболявания на белите дробове – емфизем и бронхит. Тази болест се среща сред все повече жени, което е ясен знак, че трябва да се предпазите по възможно най-ефективния начин.

Тук специалистите съветват да спрете цигарите и да избягвате престоя в задимени стаи. Пазете се от контакт със замърсители на въздуха и химикали.

Болест на Алцхаймер

До този момент не е открит твърд метод за лечението на болестта на Алцхаймер. Макар този факт съществуват редица съвети, които могат да ви предпазят от тежкото заболяване.

На първо място е грижата за сърцето. Хипертонията, диабетът, лошия холестерол и исхемичната болест на сърцето могат да помогнат за развитието на Алцхаймер. Ето защо е необходимо да правите профилактични прегледи и да следвате препоръките на медиците.

Травмите по главата са друг възможен риск за придобиване на болестта. Черепномозъчните травми водят до проява на заболяването, което директно означава, че при ЧМТ е нужно да се вземат спешни мерки от компетентните лица.

Не злоупотребявайте с алкохол и цигари, а се движете често и дишайте чист въздух. Разходките сред природата са един добър начин да поддържате доброто си състояние.

Диабет тип 2

Диабетът е болест, при която тялото не поддържа кръвната захар в нормата. При диабет тип 2 човешки организъм развива нечувствителност към естествения хормон познат още като инсулин. Затлъстяването е главният рисков фактор, при който се получава диабет.

Ако сте с наднормено тегло, вземете мерки. Консултирайте се с диетолог, който да ви направи програма за хранене. Спортувайте и се разхождайте по-често, за да бъдете във форма.

Храненето трябва да включва плодове и зеленчуци. Избягвайте наситените мазнини, алкохола и тютюнопушенето. Старайте се да се пазите от негативния стрес, тъй като той също може да доведе до развитието на диабет.

Ракови заболявания

Ракът е най-честия причинител на смърт както при мъжете, така и при жените. Дамите се предразположени към рак на гърдата, на белия дроб и дебелото черво.  Ако искате да избегнете опасността от това коварно заболяване, вижте следните съвети:

 • Откажете се от вредното тютюнопушене.
 • Избягвайте дългото стоене на слънце през лятото. Ако това ви се налага използвайте слънцезащитни кремове и съответната козметика.
 • Поддържайте теглото си в норма.
 • Хранете се здравословно.
 • Спортувайте и се разхождайте.