5 растения, които увеличават положителната енергия в дома

розмарин

Салвия, жасмин, босилек, розмарин и бамбук ще подобрят атмосферата в жилището, наред с многобройните си други полезни въздействия

След като наскоро си говорихме за лечебните растения, сега е време да обърнем внимание на онези, които повишават положителната енергия вкъщи. Не е тайна, че стайните растения разхубавяват дома и ухаят приятно. Научно е доказано, че те пречистват въздуха и подпомагат доброто здраве. Но ето, че е факт и още едно прекрасно тяхно качество – с поставянето на една или две от следните природни красоти в дома си ще насърчите доброто настроение и позитивна енергия в него.

Градински чай

Растението салвия е известно със своите невероятни почистващи свойства и способността да отпъжда отрицателните енергии. Според проучвания, проведени в университета в Джорджтаун, салвията има антибактериални, противогъбични, антисептични, спазмолитични, стягащи, газогонни, диуретични, хипогликемични ефекти.

В саксия в кухнята ви градинския чай ще направи чудеса за подобряване на вкуса на ястията, но и ще настани приятната атмосфера в жилището.

Розмарин

Средиземноморското растение съдържа етерични масла, които помагат за стимулиране на мозъчната активност и увеличават концентрацията.

Но не е само това – розмаринът може да облекчи болката, да помогне с храносмилането и да освежи дъха. Той е отличен за готвене, има великолепен аромат и е неустоим, ако го държите до прозореца, за да се зарежда от слънцето.

Не забравяйте да го поливате по-често!

Жасмин

Според Аюрведа, жасминът олицетворява състрадание и любов. Цветето се използва за подсилване на имунитета, а омайният му сладък аромат е сред най-мощните афродизиаци.

Ако решите да го отглеждате в дома си, поставете саксията край прозорец с южно изложение.

Бамбук

Това е изключително гъвкаво растение и има дълга история в народната медицина. Използва се за отхрачване, против треска от древността. Бамбукът е символ на късмета и според фън шуй философията и се твърди, че това растение може да подпомогне работата на мозъка, духовното израстване, щастието и богатството.

Голямо предимство е, че бамбукът не изисква особени грижи. Жилавите му стебла могат да оцелеят в саксии без да изискват силна светлина или много влага.

Босилек

Подправката, без която не може нито една доматена салата, а и много други ястия, е ценена от векове с лечебните си ползи за ума, тялото и духа. Тя има естествени противовъзпалителни свойства и е антидепресант, зареден с антиоксиданти, които помагат да защитите кожата си от щетите, нанесени от свободните радикали.