Home Полезно

Смарт термометър – предимствата на новите технологии в здравеопазването

61

Предимства и недостатъци на умните термометри

Обикновено смарт термометрите могат да бъдат прикрепени към гривна, носена около китката или ръката, или вградени в ленти, прикрепени към гърдите, челото или друга част на тялото. Тяхната най-привлекателна характеристика е способността им да улавят дистанционно промените в температурата в реално време в продължение на часове или дни, като подават сигнал, когато праговете на болестта са прескочени. Това е особено полезно в началния стадий на болестта, когато се появява кашлица, кихане или запушен нос.

Потребителите могат да разполагат с тези данни с натрупване през своя телефон или в облака, както и да ги споделят с лекари и здравни консултанти. Някои модели термометри разполагат и с LCD дисплей или се продават с такъв в комплект, чрез който показват в реално време температурата в съседна стая (като бебефон).

Според някои специалисти най-големият недостатък на носимите термометри е, че за разлика от конвенционалните термометри, с които повечето от нас са свикнали, те измерват температура на „кожата“, а не основните температури (под мишница, в устата или ректално).

Тези показания могат да се различават с около 0,5 градуса. За да коригират тази разлика, учените вече са въвели в умните термометри формули, които използват „алгоритми за симулиране на вътрешната температура от температурата на кожата“. Но много от термометрите в търговската мрежа все още не включват тази технология. Този проблем е лесно преодолим, след като направим едно предварително сравнение между умния и конвенционалния термометър, така че да сме наясно с коригиращия фактор.

Потребителската грешка и други фактори са друго предизвикателство при носещите се термометри. Показанията варират, например, в зависимост от това къде се намира сензорът върху тялото, температурата на околната среда и нивото на физическо натоварване на потребителя.

Въпреки тези малки недостатъци, изследователите започват да използват смарт термометрите за разработване на стратегии за прогнозиране на заболявания преди появата на симптомите. Различни наскоро публикувани изследвания, свързани с проучването на коронавируса, показват, че ранните температурни промени, които смарт термометрите откриват, могат да бъдат полезни при идентифицирането на предсимптомни случаи на ковид.

Приложение на смарт термометрите

Засега носимите термометри все още са по-позната гледка в болничните условия, където пациентите често се нуждаят от чести температурни проверки, но през последните няколко години компаниите усилиха усилията си да въведат надеждни модели на потребителския пазар.

Бенджамин Смарр, професор от Калифорнийския университет в Сан Диего сравнява конвенционалните и непрекъснатите измервания с гледането на планети, обикалящи около слънцето. „Ако получите само една снимка – казва той, – всичко, което можете да кажете, е, че тази планета е в тази слънчева система. Наистина не може да прецените дали планетата е в правилната точка от орбитата си за това време на годината.“

В същото време данните от носимите смарт термометри са като получаване на достъп до кадрите на филм. „В резултат на това можем да свършим много по-прецизна работа да разберем кога някой показател се разминава с нормалната си „орбита“.“

Теодорос Текнос, научен директор на Университетските болници Център за ракови заболявания Seidman в Охайо, споделя, че центърът използва носимите термометри за „предотвратяване на сепсис при пациенти с рак чрез по-бързо идентифициране на температурните промени и своевременно започване на антибиотици“. Тази чувствителност е особено важна за „пациенти, които са имунокомпрометирани или с нисък брой на белите кръвни клетки, тъй като често не могат да постигнат същите нива на треска“ Конвенционалните термометри, използвани спорадично през определен период от време, могат да пропуснат първоначални признаци на треска при тази група пациенти.

Потребителска употреба

Пренасищането с информация от смарт термометрите вероятно не е необходимо за много потребители и по-прецизните резултати от конвенционалните термометри ги правят по-добрият избор за повечето хора, споделят експерти. Но носимите умни устройства могат да бъдат подходящи в някои случаи.

„Има ситуации“, споделя един от лекарите, „при деца със специални здравни нужди, деца с езикови разстройства или дори, в някои случаи, по-малки деца, при които непрекъснатото наблюдение на температурата може да бъде полезно“, защото тези пациенти не могат по друг

Колебанията на температурата в женските овулационни цикли са друг естествен кандидат за непрекъснато наблюдение. Термометрите за носене, използвани за „проверка на плодовитостта, всъщност се оказаха доста точни, защото за това не ви е необходима основната температура“, споделя лекар от участниците в проучването. Проследяването на температурните колебания е достатъчно, за да се определи прозорецът за овулация на жената.

Как да изберем смарт термометър

Ако планирате да купите смарт термометър, първо помислете за ползвателя, за който е предназначен уреда, и при какви условия той ще носи устройството. И имайте предвид, че получаването на стабилни температури с носими термометри може да бъде предизвикателство.

За разлика от носимите термометри, които измерват температурата на кожата на ръката, устройствата, които седят в подмишницата, отразяват по-добре телесната температура, особено ако се носят от лявата страна, която е по-близо до сърцето. За разлика от тях, термометрите за китката и лентите са по-подходящи за хора, които се интересуват от проследяване на спортните си постижения.

Предвид множеството възможности за избор онлайн, експертите съветват потребителите да търсят термометри, които са тествани „в строга клинична обстановка с подходящи сравнения с основните температури“. Съответните сертификати включват одобрение на устройство за храните и лекарствата или спазване на стандартите ASTM-E1112 – набор от спецификации за електронни термометри, определени от международна организация, разработваща стандарти.

Също така се препоръчва да избирате адхезивни термометри, които са лесни за носене, ненатрапчиви и не причиняват значителен дискомфорт. Потърсете тънки и гъвкави модели, които лесно се маскират под дрехите.

Друга характеристика, която трябва да се потърси – термометри, които позволяват едновременното наблюдение на няколко души. В болнична обстановка един болногледач може да наблюдава 50 до 100 пациенти наведнъж, а в домашна среда това означава, че родителите могат да наблюдават едновременно няколко деца, като резултатите се качват на централно място.

Адхезивните термометри понякога се продават като еднократни устройства за еднократна употреба, наподобяващи превръзки или малък пластир. Цените варират от 30-40лв за термометри за еднократна употреба до стотици левове за най-добрите, многократни устройства. Основният термометър за многократна употреба, който може да се използва заедно с лепяща лента (пълнителите се предлагат отделно), започва от около 80лв.

Повече информация не винаги е по-добре

Въпреки че непрекъснатото наблюдение на температурата може да бъде полезно в някои случаи, много лекари са единодушни, че за здрави възрастни и деца той се насочва към прекалено много и може да предизвика ненужно безпокойство. Докторите отбелязват, че телесната температура естествено варира в рамките на 24-часов цикъл. Ако хората не разбират как става това, този факт може да ги накара да се притесняват повече.

Това е нож с две остриета, защото логично не трябва да си създаваме повече стрес, когато термометърът започне да изпраща съобщение до телефона ви на всеки три минути, защото температурата се е покачила или спаднала с 1 десета градуса. Освен това, когато сме затрупани с данни, може да загубим способността да филтрираме кое е важно и кое не.