Причини за белене на кожата на дланите. Методи за профилактика и лечение

защо се бели кожата на ръцете

Ръцете са нашата визитна картичка, която показваме на всички хора, с които общуваме, така че трябва да обръщаме внимание на техните нужди и да се грижим правилно за тях.

Твърде високи или твърде ниски температури, замърсявания от околната среда, химикали или продължително излагане на слънце или студ могат да повлияят на здравето и външния вид на ръцете ви, които стават сухи, напукани и започват да се лющят.

Когато външният слой на кожата на ръцете се влоши, епидермисът става уязвим към вредните фактори на околната среда, като е по-податлив на преждевременно стареене.

В този материал ще разберем какво ускорява „пилинга“ на ръцете и как можем да предотвратим този процес.

Защо кожата на дланите се бели?

миенето на ръцете допринася за раздразнена кожа и белене на дланитеКожата на дланите се ексфолира (казваме, че се „бели“ или лющи) поради различни фактори на околната среда, или когато стане чувствителна към определени медицински състояния, сред които:

Алергии: Когато имаме алергични реакции, кожата може да получи обрив, който да започне да се ексфолира. Може да сме алергични към перилни препарати, текстил, козметика, дезинфектанти и др.

Инфекции: Стафилококови или гъбични инфекции могат да причинят лющене на епидермиса.

Рак: специфични лечения на определени видове рак (химиотерапия) могат да доведат до ексфолиране на кожата.

Кожни заболявания: лющене на кожата на ръцете се появява и при кожни заболявания, включително: псориазис, контактен дерматит, екзема, себореен дерматит, скарлатина, атопичен дерматит и др.

Слънчево изгаряне: Прекомерното излагане на слънце без слънцезащитен крем също причинява лющене на кожата.

Недостиг на витамини в организма и отслабена имунна система

Ако лющенето на кожата на дланите е придружено от други сериозни симптоми, като треска, замъглено зрение, подути лимфни възли, кожна болка, сърбеж или мехури по кожата, е необходимо спешно да се консултирате със специалист.

Дерматологични условия за лющене на дланите

Най-често лющенето на дланите се причинява от определени дерматологични състояния, като:

Атопичен дерматит – това дерматологично състояние е дълготрайно и води до много суха кожа, която се ексфолира лесно.

Себореен дерматит: възниква, когато кожата произвежда излишен себум, което води до кожно дразнене, последвано от ексфолиране.

Контактен дерматит: възниква в резултат на контакт с алергени като сапуни, парфюми или коприва, кожата се възпалява в зоната на контакт.

Актинична кератоза: проявява се под формата на кафяви петна по места, изложени на слънце, с възрастта.

Ексфолиативният дерматит ( ексфолиативна кератолиза) е състояние, специфично за летния период, което се влошава от агресивни детергенти, абразивни сапуни или продължително излагане на твърда вода.

Псориазис палмоплантарис: Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което включва възпаление и лющене на кожата. Псориазис палмоплантарис се среща предимно по дланите и стъпалата и се проявява с възпаление на кожата и образуване на болезнени пукнатини.

Не пропускайте: Напукани устни – симптоми и лечение

Независимо от дерматологичното състояние, което е в основата на лющенето на дланите, е необходимо да се консултирате със специалист, който да помогне с ефективен план за лечение.

Ексфолиране на кожата на дланите поради алергични реакции

В случай на алергии, кожата може да развие обрив и да доведе до лющене на дланите. Обикновено ексфолирането се получава, когато сме многократно изложени на веществото, към което сме алергични.

Сред най-честите алергични причинители са: козметика, перилни препарати, текстил, латекс или дезинфектанти.

Важно е предварително да открием всички алергии, от които страдаме, за да знаем как да избегнем тригерите.

Липса на витамини и имунни нарушения сред причините за лющене на кожата

Усещането за сухи ръце се появява и когато тялото ни е изправено пред дефицит на витамини, когато му липсват особено цинк, мастни киселини и витамин А, отговорни за еластичността на кожата.

За допълване на приема на витамин А можем да консумираме повече млечни продукти, заедно с риба, яйца, черен дроб и моркови.

Ако не можем да приемаме храни, богати на витамин А, можем да приемаме хранителни добавки, по препоръка на лекар.

Цинкът също е от съществено значение за силната имунна система, тъй като е вторият по големина метал в човешкото тяло (след желязото), отговорен за редица метаболитни реакции. Недостигът на цинк се отразява в бързото усвояване на различни инфекции и в различни дерматологични състояния, като ексфолиране на кожата на дланите.

Какви средства има за предотвратяване и лечение на лющене на кожата на дланите?

Особено през последните 2 години след избухване на Ковид вълната, когато си мием ръцете много често и използваме химикали за дезинфекция на ръцете и цялата къща, случаите на излющване на дланите стават все по-често срещани.крем за ръце при лющене на дланите

Беленето на кожата на дланите често се причинява от прекомерно изсушаване на кожата или незначително слънчево изгаряне. В тези случаи проблемът може да бъде решен чрез нанасяне на маски и овлажнители, без да е необходима медицинска намеса.

Има много интензивно овлажняващи дерматологични козметични продукти, които помагат за регенерирането на кожните клетки и предпазва от UV лъчи. Хидрозащитната емулсия с алое вера и SPF 30 е крем за лице и тяло, специално създаден за третиране на суха, дехидратирана и чувствителна кожа и може да се прилага локално, когато сме изправени пред леко слънчево изгаряне или загрубяла кожа.

Друг здравословен продукт за кожата и тена е дермативният рол-он с колаген, плацента и хиалуронова киселина, който може да се нанесе върху ръцете и да се остави да действа цяла нощ.

Специалистите препоръчват и прилагането на овлажнители с лека ексфолираща роля, които премахват мъртвите клетки. Например продуктите на базата на млечна киселина, бадемова киселина или салицилова киселина ексфолират кожата и ѝ помагат да се регенерира.

В същото време могат да се прилагат професионални продукти на базата на витамин А за няколко дни и да се приеме диета, богата на цинк, желязо и витамини, за по-бързо възстановяване на кожната бариера.

Веднъж месечно на тези, които имат проблеми с беленето на ръцете, се препоръчва IPL лечение за подмладяване за регенериране на кожните клетки. Тази терапия води до създаването на нови колагенови и еластинови клетки, за кадифени ръце и без бръчки. За оптимални резултати се препоръчва подмладяването да се прави през студения сезон (есен-пролет), когато слънцето вече не е много силно.

Когато става въпрос за умерено-тежко белене на кожата, е необходим клиничен преглед от дерматолог, за да се установи точната причина и план за лечение.

Независимо от причината, която води до излющване на кожата, от съществено значение е да не се драска/чеше нараненото място, за да не кърви и, косвено, да не се зарази. В тези случаи трябва да избягваме използването на парфюми, разтвори на алкохолна основа, както и прекомерното излагане на слънце без слънцезащита. За да предпазим дланите ви, трябва да носим ръкавици, когато почистваме къщата, когато мием и когато влезем в контакт с всякакви химически агенти.