Онлайн психолог – Вашият психотерапевт на един клик разстояние

онлайн консултации с психолог

Може би сте мислили и за възможността да се консултирате с психолог онлайн, вместо за класическия вариант да отидете в кабинета му. С тази идея вероятно сте си задали много въпроси: дали това е също толкова ефективна консултация, как да продължите срещите, проблемът ми може ли да бъде лекуван онлайн, цената същата ли е и т.н.

Консултацията на онлайн психолог се разрасна през последното десетилетие с развитието на интернет базираните технологии и тяхната достъпност за възможно най-много потребители. Съвременните технологии позволяват да използвате тази опция от всяка точка на света, ако имате достъп до интернет. У нас тя се използва много често от българи, които живеят в чужбина, или от тези, които живеят в страната, но не са близо до кабинет на психолог. Особено в годината на Covid пандемията онлайн консултациите и срещите достигнаха огромен ръст.

Този метод за извършване на психотерапия се използва от милиони хора по света и са направени множество проучвания, които показват, че той е точно толкова ефективен, колкото и психотерапията лице в лице.

Когнитивно-поведенческата психотерапия е най-научно документираната и се счита за най-подходящата за използване онлайн. В много случаи срещата с онлайн психолог има някои предимства пред класическата.

Например има хора, които изпитват силно безпокойство при мисълта да отидат в лекарски кабинет, безпокойство, което ги блокира и по този начин не могат да използват психотерапията пълноценно. За тези хора онлайн психотерапията е подходящ метод.

Повечето психологически проблеми могат да бъдат лекувани онлайн, както и лице в лице: тревожност, депресия, срамежливост, стрес, нарушения на съня, личностни разстройства и т.н. Срещите имат същата продължителност и като цяло се използват същите методи, както в класическата версия.

По същия начин цената е същата и може да бъде платена по банков път. Най-често се използват видео сесии, които могат да се провеждат в Skype, WhatsApp, Messenger и т.н. По рядко се практикуват телефонната или имейл версията, тъй като се смята, че емоционалното участие е по-дълбоко, когато пациент и лекар могат да се видят.

Добре е да помислите за няколко неща, преди да се обърнете към онлайн психолог в София. На първо място, уверете се, че имате добра интернет връзка, която може да поддържа видео сесии. По същия начин устройството, с което се свързвате, смартфон, таблет, лаптоп, настолен компютър, трябва да може да изпълнява тези видео сесии. Естествено, най-доброто предаване се извършва със смартфони от последно поколение. Добре е да направите някои тестове, преди да започнете онлайн психотерапия.

Не забравяйте да се свържете с точния човек – психолог или психотерапевт. Има много други неспециалисти, които предлагат лечение онлайн. Те могат да бъдат терапевти (не психотерапевти), треньори, хипнотизатори или различни лечители. Ако искате да се консултирате с онлайн психолог , уверете се, че той е дипломиран психолог, психотерапевт.

Не на последно място е добре да имате реалистични очаквания от използването на онлайн психотерапия. Както при консултацията лице в лице, онлайн лечението може да има различна продължителност и да води до конкретни резултати, но не винаги има гаранция – комуникирайте с избрания от вас специалист предварително какво може да очаквате.