Kоронавирус (Covid 19) в сравнение с грип и настинка

коронавирус-грип-настинка-разлики

COVID-19 и грипът, а също и настинката, могат да причинят подобни симптоми. Между тях обаче има няколко разлики. Новият щам на коронавирус (SARS-CoV-2) причинява коронавирусна болест 19 (COVID-19).

Както COVID-19, така и грипът са респираторни заболявания, които се разпространяват от човек на човек. В тази статия ще покажем разликите между COVID-19, грипа и настинката, така че максимално лесно в домашни условия да прецените дали, и с каква болест евентуално се сблъсквате.

Симптоми на коронавирус COVID-19

Симптомите на грип и COVID-19 имат някои различия.

Хората, които имат грип, обикновено изпитват симптоми в рамките на 1-4 дни.

Симптомите за COVID-19 могат да се развият между 1–14 дни. Според изследванията през 2020 г., средният инкубационен период за COVID-19 е 5,1 дни.

За сравнение, инкубационният период за настинка е 1–3 дни.

Симптомите на COVID-19 са сходни както при деца, така и при възрастни. Въпреки това, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), децата обикновено имат температура и леки, приличащи на настинка симптоми, като хрема и кашлица.

Следващата таблица очертава симптомите на COVID-19, грип и настинка.

Усложнения и смъртност

Симптомите на COVID-19 и грип могат да варират от леки до тежки. И двете могат да причинят пневмония.

Важно е да се отбележи, че Световната здравна организация (СЗО) е класифицирала леки симптоми на COVID-19, което означава, че мног често човек няма да се нуждае от хоспитализация. СЗО класифицира леките случаи, които се характеризират със следните симптоми, които могат да се появят заедно и поотделно:

 • треска
 • кашлица
 • умора
 • загуба на апетит
 • запушване на носа
 • възпалено гърло
 • главоболие

Според СЗО около 15% от случаите на COVID-19 са тежки, а 5% са критични. Тези, които са в критично състояние, изискват вентилация за дишане. Шансът за тежка и критична инфекция е по-висок при COVID-19 от грипа.

COVID-19 също е по-смъртоносен. Според СЗО смъртността от COVID-19 изглежда по-висока от тази при грип.

В сравнение с грипа, изследванията на COVID-19 все още са в начален стадий. Тези оценки могат да се променят с течение на времето.

Предаване на коронавируса

Както SARS-CoV-2, така и грипният вирус могат да се разпространят чрез контакт между човек и човек.

Малките капчици, съдържащи вирусите, могат да преминат от някой с инфекцията към някой друг, обикновено през носа и устата чрез кашлица и кихане.

Вирусът може да живее и на повърхности. В СЗО не е сигурен точно колко време вирусът може да оцелее, но може да бъде дни.

Според CDC, хората могат да предават грипния вирус на хора, които са на 6 фута (фута) . Според СЗО хората трябва да стоят най-малко на 6 фута от всеки, който кашля или киха, за да предотврати предаването на инфекцията на SARS-CoV-2.

Според СЗО скоростта на предаване се различава между двата вируса. Симптомите на грип се появяват по-бързо и той може да се разпространи по-бързо от вируса на SARS-CoV-2.

Организацията също така посочва, че хората с грип могат да предадат вируса, преди да проявят някакви симптоми. Човек може също да предаде инфекцията на SARS-CoV-2, дори и да няма симптоми.

Има разлики и в предаването между деца и възрастни.

Според СЗО предаването на грипа от деца към възрастни е често срещано. Въпреки това, въз основа на ранните данни се оказва, че по-често възрастните преминават инфекцията SARS-CoV-2 върху деца. Децата са по-малко склонни да развият симптоми.

Ето и сравнителната таблица, предложена от СЗО и ДВ:

Коронавирус-грип-настинка сравнение на симптомите
Разлики между Ковид 19, грип и настинка

Лечение на коронавирус

Тъй като грипът е бил доста по-дълъг от COVID-19, има повече възможности за лечение.

Повечето хора с грип не се нуждаят от медицинско лечение. Но в някои случаи лекарят може да предпише антивирусни лекарства, които могат да намалят симптомите с 1-2 дни .

Тези антивирусни лекарства помагат на организма да се бори с вируса. Те лекуват симптомите и намаляват колко дълго болестта продължава.

Понастоящем няма антивирусни лекарства, одобрени за лечение на COVID-19, въпреки че в момента учените изследват лекарства в опити. Когато учените имат повече време за изследване на болестта, наличието на антивирусни средства за лечение на COVID-19 вероятно ще се увеличи.

Въпреки че в момента няма одобрено лечение или ваксинация срещу COVID-19, има начини да помогнете за лечението на симптомите и евентуалните усложнения, които могат да възникнат.

При леки случаи човек трябва да остане вкъщи и да предприеме социално дистанциране. Медицинските специалисти могат да предписват антипиретици за намаляване на треската.

При по-тежки случаи човек може да се нуждае от допълнителна кислородна или механична вентилация на дихателна машина, за да лекува респираторните проблеми, които могат да възникнат.

Предотвратяване на заболяването

Най- ефективният начин за предотвратяване на грипа е чрез ваксинация.

За съжаление към момента няма налична ваксина срещу инфекцията SARS-CoV-2. Вирусът е нов и разработването на безопасни ваксини отнема време.

Най-добрият начин за предотвратяване на разпространението на вируса SARS-CoV-2 включва:

 • редовно миене на ръцете, поне 20 секунди с топла вода и сапун;
 • избягвайте да докосвате лицето;
 • стойте поне на 6 метра от хора, които кихат и кашлят;
 • покривайте устата при кихане или кашляне;
 • останете вкъщи, ако не се чувствате добре;
 • работете от дома, ако е възможно;
 • избягвайте тълпите и събиранията от всякакъв характер и масовост.

Причини

Както COVID-19, така и грипът са вирусни инфекции.

Вирусите са мънички микроби, които оцеляват чрез нахлуване в други живи клетки. Тези клетки стават приемни клетки на вируса, който се размножава вътре в тях. След това те могат да се разпространят в нови клетки по тялото.

Коронавирусите са семейство вируси, които причиняват респираторни инфекции. SARS-CoV-2 причинява инфекцията, която води до COVID-19.

Има два вида вируси, които причиняват грип – грип А и В. Има и няколко подтипа на грип А. Всеки от тези вируси може да причини грип.

Най-важното накратко

COVID-19 и грипът споделят някои подобни симптоми. Симптомите на грип са склонни да се проявяват по-бързо и могат да имат по-големи вариации. Но COVID-19 е по-вероятно да доведе до тежко заболяване или смърт.

И двата вируса се разпространяват чрез контакт между човек и човек. Грипът се разпространява по-бързо и е по-вероятно да засегне децата.

Тъй като грипът е по-дълъг, има няколко ефективни антивирусни лечения и ваксини. Изследователи и учени разработват тези за COVID-19, но леченията и ваксините вероятно няма да бъдат налични скоро.

Най-добрият начин за предотвратяване на COVID-19 е практикуването на социално дистанциране, което означава избягване на несъществени социални контакти или пътувания. От съществено значение е да се поддържа добра лична и битова хигиена, като редовно се мият ръцете и се поддържат чисти повърхности и прибори.

Вирусните инфекции причиняват както COVID-19, така и грипа. Но COVID-19 се дължи на вируса SARS-CoV-2, а грипът е от грипни вируси А и В.