Киселини – причини, симптоми и лечение

Причини за киселините

Хранопровод – дисплазия

Причини за киселини

Стомашните киселини са изключително често срещано явление. От това състояние се оплакват по–често мъже на средна възраст. Почти всички пациенти злоупотребяват със силни спиртни питиета, пикантни храни и горещи напитки.

Конкретната причина за честите киселини от стомаха е рефлукс на стомашен сок. Входа на стомаха се затваря и отваря от един пръстеновиден мускул, наречен кардия. При определени обстоятелства, най-вече свързани с нередности в хранителния режим, се нарушава нормалната функция на кардията и нейният мускул започва да пропуска кисело стомашно съдържимо нагоре към хранопровода. Това състояние се нарича рефлукс.

Когато този рефлукс продължи дълго време – месеци и години, това сериозно може да увреди вътрешното покритие на хранопровода (неговата лигавица). Епителното покритие на лигавицата на хранопровода не е пригодена да бъде издържлива към непрестанно кисела среда. Когато бъде подложена на такова въздействие, епителната и покривка започва да се променя, за да се пригоди към новите условия на съществуване. Тя се трансформира в епител от стомашен тип и това състояние се нарича хранопровод на Барет или Баретов езофаг.

Баретов хранопровод

Касае се за развитие в долната (дисталната) част на хранопровода на зони от стомашна лигавица. В едни случаи тази лигавица е от кардиален тип и секретира само алкална слуз, която има за цел да неутрализира киселия стомашен сок.

Нерядко обаче в долната част на хранопровода се развива същинска стомашна лигава ципа, съдържаща пристенни клетки и излъчваща солна киселина. Островчетата от ектопирана стомашна лигавица биват различни по големина и форма и се отличават ясно от околната лигавица. Нерядко стомашната лигавица покрива тотално дисталната част на хранопровода, като сред нея се откриват единични поленца от многослоен плосък езофагеален епител.

Симптоми при продължителни стомашни киселини

Симптомите при хранопровода на Барет зависят от характера на ектопираната стомашна лигавица. В повечето случаи те са незначителни. Пациентите се оплакват от тежест и тъпа болка зад гръдната кост. Те имат затруднения при гълтането при ектопия на кардиална лигавица. При ектопия на корпусна лигавица се развива клиничната картина на тежък езофагеален рефлукс.

В много случаи заболяването се утежнява от развитие на разязвявания и последващи стеснения (стенози) на цялата стена на хранопровода. Последните създават значителни затруднения при преглъщане на твърда храна, докато течностите преминават безпрепятствено към стомаха.

Понастоящем се приема, че синдромът на Barret е облигатна (задължителна) преканцероза (предраково състояние). От променения епител на лигавицата на хранопровода в част от случаите може да се развие рак от типа на аденокарциномите. Правилното разпознаване на синдрома на Barret се осъществява посредством езофагоскопия с биопсия и ексфолиативна цитодиагноза. При микроскопското изледване на такъв материал, вместо клетки на многослоен плосък епител се откриват епителни клетки, характерни за стомашна лигавица.

Лечение на стомашните киселини при Баретов хранопровод

Статистиката сочи, че в развитите страни 10% от хората страдат от стомашни киселини. От тях 10% развиват рефлукс-езофагит – възпаление на лигавицата на хранопровода поради честото въздействие на киселия стомашен сок. От тях 10% стигат до Баретов хранопровод и от тях 10% завършват с рак на хранопровода от стомашен тип.

Лечението на хранопровода на Барет се покрива с лечението на стомашните киселини и на рефлукс-езофагита. На пациентите се препоръчва диета, алкализиращи и противоболкови средства. Поради реалната опасност от развитие на аденокарцином на хранопровода редица специалисти съветват зоните от стомашна дисплазия да бъдат оперативно отстранени. Лечението на тези взаимно свързани патологични състояния може да се окаже напълно безполезно, ако пациентите не спрат употребата на концентрирани спиртни напитки (най-вече на гладно) и не отбягват пикантните и дразнещи стомаха храни.

Важно място в диетата при стомашните киселини има българското натурално кисело мляко, което възстановява микрофлората на стомашно-чревния тракт и индиректно нормализира чревната перисталтика и правилното функциониране на сфинктерните механизми. Алкализиращите медикаменти сами по себе си имат временен ефект, поради симптоматичното си действие и обикновено се употребяват продължително време от пациентите.

Важно е да се знае, че те не отстраняват причината за киселините, а само ги неутрализират за момента. Лекарствата, които блокират отделянето на солна киселина също в повечето случаи носят временно облекчение и освен това те имат и редица странични нежелани ефекти.

Ако повишеното отделяне на стомашни киселини е съпроводено и от наличието на Хеликобактер пилори, тогава антибиотичната терапия може да даде добри резултати, но подобни стъпки трябва да бъдат предприети само от съответните специалисти по гастроентерология.