Как да стабилизирате хипогликемията?

хипогликемия

При хипогликемия е изключително важно да се знае правилният подход за стабилизиране на нивото на кръвната захар. Няколко начина за стабилизиране на кръвната захар включват консумиране на храна с високо съдържание на въглехидрати и пиене на напитки с високо съдържание на въглехидрати. Ако имате затруднения с дъвченето или преглъщането, можете да пиете и концентрирани източници на въглехидрати, като сокове или сладки сиропи като мед. Преди да приложите някоя от тези стратегии обаче, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Бързодействащи въглехидрати

Бързодействащите въглехидрати могат да помогнат за бързото стабилизиране на хипогликемията. Тези въглехидрати бързо се превръщат в захар в организма, което им позволява да повишат нивата на кръвната захар за кратък период от време. Те включват глюкозни таблетки, плодов сок, обикновена сода, мед и сладки бонбони. Само 20 грама от тези храни могат да повишат нивата на кръвната захар над 70 mg/dl бързо и лесно.

Други методи включват ограничаване на количеството на консумираните прости захари и консумиране на повече сложни въглехидрати. Най-добрият начин за лечение на хипогликемия обаче е да се обърнете към специалист, ако симптомите са тежки или продължават за продължителен период от време. Въпреки че хипогликемията е лечимо състояние, симптомите могат да бъдат трудни за разпознаване.

Сложните въглехидрати, от друга страна, са въглехидрати с три или повече захари, свързани помежду си. Тези сложни въглехидрати често са богати на фибри и витамини и отнемат повече време, за да бъдат разградени в организма. Поради това, те оказват по-малко влияние върху нивата на кръвната захар, отколкото простите въглехидрати.

Инжекции с глюкагон

Глюкагонът е хормон, който уравновесява действието на други хормони. Инжекциите с глюкагон се поставят в бедрото или ръката на човек с тежка хипогликемия. Той може да се инжектира и в ноздрите.

Ако хипогликемията продължи повече от 10 минути, трябва да се свърже със спешен екип. Човекът трябва да бъде поставен в позиция за възстановяване и да се запази спокойствие. Инжекциите с глюкагон не трябва да се поставят на лице, което не може да преглъща. Освен това при пациенти с тежка хипогликемия може да се наложи да променят плана си за хранене или да променят режима си на прием на лекарства. Като цяло хората с диабет са изложени на по-висок риск от хипогликемия. Въпреки това хората с чувствителност към въглехидрати и хората, подложени на операция за стомашен байпас, също са изложени на риск.

Инжекциите с глюкагон могат да се използват за стабилизиране на хипогликемията при пациенти с диабет тип 1. Лекарствата са ефективни за намаляване на появата на хипогликемия, която е опасно усложнение на заболяването. То може да доведе до припадъци, загуба на съзнание и дори до смърт, ако не се лекува правилно.

Интравенозна глюкоза

При лечението на пациент с тежка хипогликемия непосредствената цел е да се стабилизира кръвната му захар. Това е особено важно, когато пациентът е в безсъзнание или е с намален умствен статус. Глюкозата се абсорбира бързо в организма, а началото на действието може да бъде от две до пет минути. Трябва да се внимава глюкозата да се доставя бавно през непокътната интравенозна линия, тъй като екстравазацията може да причини значително увреждане на тъканите.

Друга възможност за стабилизиране на хипогликемията е да се приложи глюкагон – хормон, произвеждан от панкреаса. Това вещество предизвиква освобождаването на натрупаната глюкоза от черния дроб, мастните клетки и мускулите. Глюкагонът се предлага без рецепта и е лесно да го държите на бюрото или в чантата си. Той също така дава незабавни резултати, така че не се налага пациентът да чака часове, преди да посети лекар.