Как да се отървем от вредния навик с преяждането

Проблеми с преяждане
Преяждането е опасно за вашето здраве!

От много време битува мнението, че хората пълнеят, защото нямат воля да устоят на храната. По този начин трупат излишни килограми и се снабдяват с куп вредни навици.

Кои са най-срещаните навици, които допускаме в храненето и как да се справим с тях, потърсихме отговора на диетолози и специалисти:

Неосъзнато хранене – учените отдавна са на мнение, че колкото по-голяма е чинията, толкова повече губим представа за погълната храна. Как да си помогнем – сервирайте храната в по-малки чини и порции.

Среднощно похапване –нощните обхождания на хладилника са вредни и това не е мит. През нощта цялото тяло, включително стомахът са в покой и с порция среднощна храна само затрудняваме работата ни. В резултат той ни се „отблагодарява“ с натрупване на излишни килограми. Как да си помогнем – опитайте да си втълпите, че нощем кухнята е заключена. Измийте зъбите преди лягане. И все пак ако през нощта усетите силен глад пийте чаша мляко, вода или ябълков фреш.

Пропусната закуска – навярно сте чували, че закуската е най-важна, а тогава защо я пропускате?!

Запомнете, че всяка пропусната закуска забавя метаболизма и не зарежда изцяло организма с енергия. В резултат тялото приема двойно повече храна по-късно в деня. Как да си помогнем – изградете си навик, дори никога да не обичате да закусвате. Парче плод, чаша плодово мляко, шепа ядки ще се отразят добре на цялото тяло.

Преяждане и стрес –у много хора усещането, че през всички почивни дни трябва да „се възнаградят“ с някоя и друга чашка алкохол и двойна порция храна или сладко усещане е факт.

Уви, тук идва проблема на вредния навик. Това усещане се превръща в ежедневие, а заблудата, че храната помага за справяне със стреса се възприема за трайна истина. Как да си помогнем –потърсете други по-здравословни начини да се отървете от стреса. След работа ходете пеш, запишете се на плуване, танци,бокс или друго занимание. Убедете се сами, че физическото разтоварване помага много по-лесно за справяне със стреса, вместо хранителното натоварване.

Бързо хранене – когато се храним бързо мозъкът ни не може да асимилира постъпващата в стомаха храна. Такъв сигнал достига до него едва след 20 минути, а много приключват далеч по рано с храненето и вземат двойно по-голяма порция за това време. Как да се справим – положете повече усилия да дъвчете повече, да пиете чаша вода преди самото хранене и да поемате по-малки хапки, опитвайки да смелите цялата постъпила храна в устата.