Какви дамски ботуши са най-здравословни за вашите крака?

Съвети за закупуване на най-добрия чифт дамски ботуши за здрави крака

дамски ботуши

Ботушите винаги изглеждат страхотно, а още по-хубавото е, че има модели, подходящи за всеки сезон – дори и за лятото! Но за да сте сигурни, че поддържате здравето на краката си, ботушите ви трябва да са подходящо избрани за вашия конкретен случай.

Въпреки че проблемите с краката са до голяма степен генетични, експерти споделят, че те определено започват да се появяват и засилват с възрастта. Предотвратяването на тези проблеми по-рано чрез избор на правилните обувки може да ви помогне да отложите максимално проблемите с краката и придвижването.

Как да разбера кои ботуши са най-добри за мен?

Да изберете кои дамски ботуши са най-подходящи за вашите крака може да бъде и много лесно, ако знаете основните важни характеристики.​ В този материал събрахме за вас някои насоки за това как да избираме ботуши, които са едновременно добре изглеждащи и щадящи вашето здраве и по-специално краката.

„На първо място, трябва да потърсите ботуши с хубава широка база за пръстите, добра опора на свода и стабилност отстрани на глезените“, споделят специалистите.

Най-важното за закупуване и носене на ботуши

Тествайте ги за стабилност. Според специалистите, не би трябвало да е твърде лесно да огънете ботуш наполовина отзад напред или от една страна на друга. Колкото повече стабилност имате, толкова по-малка е вероятността да претърпите инцидент. Ботушите от фина кожа обикновено са по-меки, така че се уверете, че имате достатъчно опора на глезените и че подметката пасва на свода на крака ви.

Купете стелки, за да осигурите комфорт. Направете това, особено ако имате диабетна невропатия и нервите в краката и стъпалата ви са увредени. Добавете стелка за диабет към ботушите си, за да облекчите напрежението.

Изберете ботуши с широко място за пръстите.  Ботушите ви не трябва да се търкат в пръстите на краката и кокалчетата. Винаги носете удобни стелки, за да сте сигурни, че ботушите няма да уморяват крака ви, дори когато стоите дълго на едно място. Следете за триене и проверявайте състоянието на краката си често.

Изберете качествени материали, ако имате възможност.  Ботушите за дъжд или непорестите материали трябва да са гъвкави и да не натискат силно глезените, пръстите и петите. Естествената кожа е по-добра и по-дишаща. Избягвайте по-евтини материали, които не позволяват на краката ви да дишат, тъй като това може да причини изпотяване и може да доведе до поява на бактерии и проблеми с миризмата.

Винаги сменяйте обувките си.  Избягвайте да носите едни и същи ботуши ден след ден. Носенето на различни модели обувки за по-кратки периоди от време намалява въздействието върху вашите стъпала, крака, стави и гръбначен стълб.

Опитайте се да ги запазите сухи.  Ако ботушите ви се намокрят, изсушете ги старателно, преди да поставите краката си в тях, за да предотвратите миризмата на краката и да не се разболеете или да развиете ранни признаци на измръзване в студено време. Не забравяйте да държите краката си топли.

Ако искате да решите кои ботуши са най-подходящи за вашите крака и имате предвид конкретен стил, ето кратко ръководство за всички плюсове, минуси, какво трябва и какво не трябва – от модна гледна точка.

Ботуши с висок ток

Тези ботуши могат да стегнат нервите на петата и да натоварят тежестта върху предната част на крака. Те могат да влошат артрита и усещането на удебелена нервна тъкан между пръстите на краката.

Въпреки че ботушите с висок ток няма да причинят буниони, те могат да ги влошат.

Изненадващо, ботуши с 1 1/2-инчов или по-нисък ток понякога облекчават болката в ахилесовото сухожилие или петата.

Ботуши от овча кожа

Обичате ботуши в стил Ugg? Същото изпитват и бактериите и гъбичките. Те жадуват за потната топлина.

Винаги  носете чорапи с тези ботуши. Когато се навлажнят, сложете нов чифт.

Ботушите от овча кожа предлагат нулева поддръжка на свода, така че ще трябва да добавите свои собствени стелки със свод – особено ако краката ви са плоски.

Не споделяйте и не купувайте ботуши от овча кожа втора употреба. Може да споделяте бактерии или гъбички.

Ботуши на платформа

Техните токчета обикновено са високи, подчертавайки натиска върху предната част на стъпалото (ау!).

Ботушите на платформа също не предлагат опора от една страна до друга – проблем, ако краката ви са плоски или глезените ви са нестабилни.

Каубойски ботуши

Каубойските ботуши не са добър избор, ако имате буниони или „чукчета“ на пръстите.

Тясното място за пръстите може да засили болката в предната част на стъпалото.

Каубойските ботуши без опора за свода също могат да влошат болката от плоски стъпала.

Но по-високият ток често помага на тези с плантарен фасциит или ахилесов тендинит.