Естествени средства при болки в ставите – какво не знаете?

Как да лекуваме болки в ставите

Ако страдате от болки в ставите, не сте сами. Според ново проучване, проведено в САЩ за период от 30 дни, 30% от възрастните са имали болка или скованост в или около ставата. Приблизително 15 процента от населението по света страда от артрит, възпаление на едната или повече стави.

В тялото на човека има 360 стави, повечето от които са подвижни. Когато са здрави, костите в ставата се плъзгат гладко една до друга, защото повърхностите им са покрити с гладък слой хрущял и мембрана, която секретира смазваща течност, наречена синовиална течност.

Дисфункцията и болката се проявяват, когато или синовиалната течност не се секретира правилно, или костите, покриващи хрущялите, се влошават. Увреждането може да се случи внезапно или постепенно и може да бъде причинено от заболявания или нараняване. Болката и подуването могат да бъдат остри или хронични и варират от леки до тежки.

болки в ставитеОстеоартритът, тоест влошаването на състоянието на хрущяла, който покрива краищата на костите (особено в коленете и бедрата),  често се среща като естествена част от стареенето. По тази причина е най-честата причина за болки в ставите.

Ревматоидният артрит, автоимунно заболяване, е друга често срещана причина за болки в ставите заедно с медицински проблеми като: подагра, лупус и фибромиалгия.

Човек първо започва да пие лекарство за намаляване на болка без рецепта (ибупрофен, ацетаминофен или аспирин), но тези препарати могат да причинят сериозни странични ефекти, като увреждане на бъбреците.

За щастие, има много естествени начини за намаляване на възпалението и облекчаване на дискомфорта, причинен от болки в ставите.

Запомнете – движението е ключово.

Движението води до освобождаване на синовиалната течност, смазваща ставите. Упражнения с ниска степен за натоварване и разтягане спомагат за подобряване на обхвата на движение и увеличават мобилността. Практики като йога или тай чи могат да повишат силата, енергията и гъвкавостта на ставите.

Избор на подходяща диета.

Ако причината за болките в ставите е ревматоиден артрит, спазването на  противовъзпалителна или средиземноморска диета може да помогне за намаляване на симптомите, като същевременно подобрява здравето на сърцето и намалява риска от рак. Този вид диета включва консумация на богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци; кафяв ориз и киноа, както и на храни с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини като мазна риба, семена от чиа, ленено семе и орехи. Използването на зехтин и намаляване на продуктите с преработени въглехидрати, наситени мазнини и трансмазнини също помага.

Може също да се приемат добавки с антиоксиданти и/ или Омега-3 мастни киселини.

Хората с наднормено тегло трябва да отслабнат  и да намалят натиска върху ставите, което може да снижи ежедневната болка, особено в бедрата, коленете и краката.

Глюкозамин и хондроитин – важно е да се приемат.

Глюкозаминът и хондроитинът, компоненти на нормалния хрущял, също могат да помогнат за намаляване на болката. Учените са на мнение, че комбинацията от глюкозамин и хондроитин сулфат може да бъде ефективна при пациенти с умерена до тежка болка в коляното и таза.

Билките и подправките, които могат да намалят болката в ставите, включват босвелияи  куркума.

При болка в ставите, веднага посетете лекар и така ще може да имате точна диагноза и правилно лечение.