Домашни средства за лечение на разширени вени

Разширените вени могат бързо да се превърнат от досаден и естетичен проблем в сериозно заболяване. Ето защо е важно да вземете мерки своевременно, преди да се случи това.

разширени вени домашни средства

Разширените вени не се появяват изведнъж. Обикновено получаваме индикации за проблем с вените, който неглижираме и така му позволяваме да се задълбочи. Ако реагираме веднага, щом забележим изпъкналата вена, шансът да се справим с нея значително нараства.

За щастие, природата ни дава много възможности да противодействаме на нарушеното кръвообращение и да укрепим съединителната тъкан по естествен начин. Дори малките промени в ежедневието ни, могат да окажат благотворно действие върху разширените вени.

Домашни рецепти за разширени вени:

  1. Укрепващо масло за крака

За да си направите сами укрепващо масло, ще са ви необходими: зехтин, кокосово масло или масло от пшеничен зародиш за база; етерично масло от кипарис, хвойна или цитруси; капкомер, стъклен буркан или бутилка.

Налейте 50 мл от избраното растително масло в малък буркан или бутилка и добавете 15 капки етерично масло. Преди всяка употреба разклатете добре и масажирайте внимателно върху краката веднъж дневно.

  1. Тинктура от кестени

Вероятно сте чували за благотворното действие на кестените върху разширените вени? Можете да си приготвите лечебна тинктура и сами, редовното прилагане на която ще подобри притока на кръв.

Съберете кестени, нарежете ги и ги оставете да се изсъхнат, за да не плесенясат. Можете да ги съхранявате в буркан с винт и винаги да имате под ръка, когато решите да си приготвите мехлем.

Ще са ви нужни: кестени, алкохол или спирт, буркан за отлежаване на тинктурата, филтри за кафе или чай за прецеждане на тинктурата, тъмни бутилки за съхранение, по желание плодове от хвойна за засилване на ефекта на кестените.

Поставете нарязаните кестени в буркан, докато се напълни наполовина. По желание добавете плодове от хвойна и залейте с алкохол, докато кестените са напълно покрити.

Запечатайте буркана и оставете да отлежи четири до шест седмици на тъмно място.

Разклащайте на всеки два дни, така че активните съставки да се разтворят добре. След този период, прецедете тинктурата в тъмна бутилка.

  1. Мехлем от сладка детелина

Ще са ви нужни: 100 мл домашно масло от сладка детелина, 20 г масло от шеа, 10 г пчелен восък, малки бурканчета за съхранение.

Маслото от сладка детелина може да си направите по следния начин: Напълнете един буркан с винт със сладка детелина и залейте с растително масло, докато се покрие растението. Затворете буркана и оставете да престои за четири седмици. От време на време разклащайте. След това прецедете.

След като вече сте приготвили маслото от детелина, можете да преминете към мехлема. За целта сложете от маслото в чаша и загрейте на водна баня заедно с пчелния соък, докато той се разтопи. Добавете и маслото от шеа. Оставете сместа да се охлади и изсипете в бурканче.

Можете да си приготвите същия мехлем и от бял равнец.

  1. Тинктура от полски хвощ

Нарежете билката на малки парченца и ги поставете в съд с капак. Залейте с алкохол, докато растението се покрие изцяло. Оставете да престои за четири седмици и разклащайте от време на време.

Когато е готово, филтрирайте през филтър за кафе или през фина ленена кърпа. Можете да използвате тинктурата  както външно, така и вътрешно.