Home Диети

Диетично хранене при ревматоиден артрит

2357

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване на съединителната тъкан на опорно-двигателния апарат. Най-често се наблюдава симетрично засягане на ставите. Причината за болестта не е известна, но се предполага, че се дължи на нарушена функция на имунната система. Към болката в ставите се присъединява и подпухналост, отоци, зачервяване, намалена подвижност, анемия, намаляване на теглото. Състоянието се развива до силно изразена деформация на ставите. Болестта се появява най-често между 35 – 45 годишна възраст и е 2-3 пъти по-често срещана при жените отколкото при мъжете. Най-често заболяват ставите на ръцете, лактите, колената, отделни части на пръстите. При 10-15 % от случаите болестта завършва с частична или пълна инвалидизация.

Препоръки и лечение на ревматоиден артрит:

Ограничете приема на мазни храни – диета с ниско съдържание на мазнините е абсолютно необходима. Специалистите са на мнение, че пациенти, които се придържат към строго балансирана диета без или с ниско съдържание на мазнини, се повлияват благоприятно, а болката и отока могат напълно да изчезнат.

Гладуване – много полезен се оказва и няколко дневният „принудителен пост”, който допринася за очистването на организма и подпомага функциите на ставите. Препоръчва се спазването на внимателно изграден индивидуален хранителен баланс. Не е желателно пациентите да се връщат към първоначалния небалансиран режим на хранене.

Елиминирайте храните, които предизвикват алергия – почти при 86% от пациентите артритът се свързва с алергии. Препоръчва се да се отстранят всички алергизиращи храни. При ревматоидният артрит се касае преди всичко за алергия към млякото, соевите произведения, яйцата, кафето и захарта.

Не използвайте медикаменти, съдържащи желязо – използването на медикаменти, съдържащи желязо, могат допълнително да влошат вашето състояние. Препоръчва се коприва, която съдържа желязо в естествен вид.

Изключете за известно време кравето мляко – много често млякото се явява най-силния алерген и може да влоши вашето здраве. Изключете за няколко седмици от храната си всички произведения от кисело мляко (прясно, кисело мляко, сирене, кашкавал, масло) и ще усетите промяната във вашето здравословно състояние.

Отредете централно място на плодовете и зеленчуците – суровите плодове и зеленчуци би следвало да покрият 20-30 % от вашият дневен порцион. Това ще спомогне за изчистване на организма и за положително въздействие върху имунната система.

Отделете време за гимнастика – правете гимнастика главно сутрин, когато ставите ви са подпухнали. Отделете няколко минути или най-много час, за да ги раздвижите и отпуснете. Гимнастиката елиминира болката и е профилактична мярка против деформация на ставите. Важно е правилното отношение към гимнастика и почивка. Прекомерната гимнастика може да причини възпаление, а липсата на движение – да засили болката. Въпреки че пациентите често се чувстват уморени (изтощението е характерен признак на болестта), необходимо е да не се ограничава движението и постепенно да се увеличава напрежението. Правете упражнения всеки ден, като повтаряте по няколко пъти следните примерни упражнения:

  • Съберете пръстите в юмрук и след това рязко разтворете юмрука.
  • Правете кръгове с китките на ръцете.
  • Поставете пръстите на рамото на същата ръка и след това бързо ги издигнете нагоре.
  • В лежащо положение свийте краката в колената, приближете ги към корема и ги изправете.
  • В лежащо положение по гръб вдигнете първо единия крак, а след това и другия право нагоре.
  • В изправено положение вдигнете ръцете назад с дланите нагоре и бавно застанете на пръсти. Гимнастиката ще има по-добър резултат, ако тялото преди това е добре загрято. Упражненията се правят внимателно и бавно.