Диета за тийнейджъри

Диета за тийнейджър

Много хора са на мнение, че тийнейджърите нямат нужда от диети, тъй като всички мастни запаси ще им бъдат от полза на един по-късен етап от техния растеж.

Това не е така.

Колкото по-дълго във времето младия човек расте и се развива с наднормено тегло, толкова по-трудно ще му бъде за в бъдеще да се справя с излишните мастни резерви. При някои подрастващи излишните килограми се регулират в процеса на растеж, но при други, въпреки активния процес на израстване, теглото си остава.

Решението при тези деца е прилагането на диета за тийнейджъри.

Съществуват диети, които са абсолютно безвредни за подрастващия организъм и не оказват неблагоприятно въздействие върху неговото цялостно функциониране.

Спазвайки определен режим на хранене, младият човек не преяжда и не гладува, а променя своя начин на живот и коригира досегашните си навици. Ако тийнеджърът е склонен към напълняване, хранителните продукти трябва да бъдат контролирани от родителите.

Диетата трябва да се прилага така, че мастните натрупвания постепенно да бъдат изгорени от организма.

Основни правила и ръководство при направата на диета за тийнейджъри 14-16 години

  • Да се пие повече вода;
  • Да се намали приема на сол;
  • Да се консумират плодове и зеленчуци, съобразно сезона, тъй като те съдържат максимално количество хранителни вещества и витамини;
  • Интервалите между отделните хранения не трябва да бъдат много дълги, но порциите трябва да са малки;
  • Да не се променят хранителните навици на подрастващия още от първия ден. Постепенно да се изключват от менюто бонбони, сладкиши, хляб и др. калорични продукти;
  • Захарта да се замени с мед, като не се забравя, че той е достатъчно калоричен, така че не бива да злоупотребява;
  • Юношеската диета трябва да съдържа много протеини. Протеинът е основния строителен материал за подрастващия организъм и трябва да присъства в менюто на тийнейджъра;
  • Децата на тази възраст имат нужда от определено количество животински мазнини. Старайте се в менюто да присъстват млечните продукти, пилешко месо и яйца;
  • В диетата трябва да присъстват и различни сортове зеле (напр.кисело зеле, което съдържа витамин С и много други полезни вещества). Трябва внимателно да се следи консумацията на сладки плодове. В дневният рацион не бива да присъстват неограничени количества.

Видно е, че в диетата за тийнейджъри присъстват много повече зеленчуци, плодове, протеини, полезни минерали и ограничено количество брашно. Диетата е ефикасна и лесно приложима.