Геймърски компютри – носят ли реални рисковете за здравето?

геймърски компютри

Въпреки че ползването на геймърски компютри за видео игри е една от най-популярните дейности за свободното време на хората по света, изследванията на въздействието им върху играчите, има както положителни, така и отрицателни оценки, които често се подценяват.

Някои от тези изследвания заслужават да бъдат взети сериозно, защото играта на геймърски компютри има значение за здравето

СЗО включи гейминга като здравословно разстройство.

Правилно ли е това?

Дали не става дума просто за „патологизиране“ на проблема…

Без геймърски компютри не може да се постигне качествена видео игра. И така е налице според Световната здравна организация (СЗО)  разстройство в здравето на човека. Разстройството се характеризира с особено поведение като нарушен контрол във времето, прекарано във видео игри и приоритизиране им над други дейности.

Това, със сигурност,  влияе отрицателно върху други области от живота на човека, като например, образование, професия и лични взаимоотношения.

Пристрастеният просто се е впил в геймърския компютър, той се е сраснал с него и нищо не го интересува.

Все пак, ESA и UK Interactive Entertainment (Ukie) като представители на индустрията за видео игрите изразяват съмнения относно класификацията на СЗО.

Каква е истината?

СЗО първоначално започва да проучва прекомерната употреба на интернет, компютри, смартфони и подобни електронни устройства, но установява с времето, че най-големият проблем са видео игрите.

Използването на геймърски компютъра с игрите се признава от все повече учени като доказано поведенческо пристрастяване, също като хазарта и наркотиците.

И тук се стига до оспорване на термина пристрастяване.

Има доста хора, които играят компютърни игри, но те са нормални, същите ходят на работа, учат, забавляват се, само малка част от тях са попаднали в примката на видео игрите.

Кой е прав тогава?

Истината е, че в екстремни случаи някои хора са играли с часове на геймърски компютъра до смърт, въпреки че такива инциденти са изключително редки.

Но все пак съществуват!

В крайна сметка, може би проблемът не е чак толкова голям. Или се заблуждаваме…

От друга страна, учените продължават да си задават въпроса: „Защо толкова много хора играят и толкова малко се пристрастяват? Какво означава това за естеството на игрите и техните пристрастяващи качества?“

Може би това зависи от самия вид на видео игрите, тъй като някои елементи на съвременните видео игри са по-близо до хазарта. Новото популярно и все по-противоречиво изискване в тях е играчите да плащат реални пари за непредсказуеми награди, това все повече привлича вниманието на регулаторите в този бранш.

Трудно може да се прогнозира как ще се развият нещата, нали?

Но за да минимизирате риска за своето здраве при играенето на виртуални игри, огледайте геймърските компютри от Plasico – консултантите там могат да ви бъдат полезни при избора.