Home Други болести

Безсъние – 10 съвета

82
причини за безсъние

Причините за безсъние са разнообразни – стрес, глад, употреба на твърде много психотропни вещества (кафета, цигари, енергийни напитки), липса на физическа активност, хормонални нарушения, глад или преяждане и др. Ако страдате от безсъние, то вероятно нямате изградени регулярни навици.

Това, с което ви съветваме да започнете – е да опитате, да намалите приема на прости въглехидрати, кафета и цигари. Звучи просто, но не е. Най – рационалният път е  събуждането една идея по-рано, отколкото сте свикнали. Това ще доведе до промяна на всички останали навици, съответно настъпване на преждевременна умора.

Всъщност основната причина за безсъние е липсата на умора. Умората се дели на психическа и физическа. Първата е по-изтощителна и вредна за организма. Физическата умора е здравословна. Много често в борбата срещу безсънието човек прибягва до различни продукти, които имат благоприятен ефект върху „успокояването“ на нервната система. Ще Ви дадем няколко прости съвета, които могат да Ви бъдат полезни в битката с броенето овце.

  1. Не яжте непосредствено преди лягане.
  2. Не яжте и много часове преди лягане – 2 до 3 часа е нормалният интервал. Когато се храните непосредствено преди лягане, затормозявате  дейността на стомаха.
  3. Не пийте много течности преди лягане. Същото се отнася и за бъбреците.
  4. Не мислете за проблемите от деня. Помислете как да ги избегнете утре.
  5. Сексът преди сън е здравословен. Топлият душ също.
  6. Четете. Четенето уморява, но не претоварвайте очите.
  7. Говорете. Говоренето с половинката вечер укрепва отношенията Ви.
  8. Дори да нямате куче, една разходка след работа, няма да Ви се отрази зле.
  9. Пуснете си забавен филм.
  10. Релаксирайте с музика.

Ако намерите подходящия за Вас начин да разнообразявате ума си, скоро ще забравите за безсънието. Ако то се дължи на проблеми, които имате, значи е време е да потърсите помощ или начин за справянето с тях. Ако ви измъчват мисли, то безсънието ги задълбочава. Сънят е универсален природен лечител – на лошото настроение, на имунния срив, на болния разум и разбитото сърце. Затова не си го отнемайте. Това е периодът от денонощието, в който организмът се възстановява.

Липсата на сън води до сърдечни проблеми, затлъстяване, психични разстройства и много други смущения в организма. Гледайте на съня си като на зарядно за телефон. Ако все пак не успявате да се справите със стреса и напрежението, то тогава може да прибегнете до различни билки и вещества, които подпомагат съня. Времето, в което не занимавате мозъка си с друго, му дава шанс спокойно да подреди информацията в правилните „шкафчета“.