Ползи от високопротеиновото хранене

Ползи от храненето с протеин:

Телата ни имат нужда от белтъчини всеки ден, за да се запази здрав метаболизъм, добри нива на енергия, както и стабилна кръвна захар.

Протеинът се използва във всяка една клетка на тялото и е от решаващо значение за изграждането на мускулна маса, подкрепа на неврологичната функция, подпомага храносмилането, балансира хормоните и естествено поддържа доброто настроение.

Храните, богати на протеин също са подходящи за предотвратяване и регулиране на наднормено тегло, тъй като имат свойството да ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време, спрямо рафинираните въглехидрати например (преработени индустриални храни).

Какво точно представлява протеинът?

Протеините са дълги вериги от аминокиселини, които са важни молекули. Някои аминокиселини могат да бъдат произведени от тялото, докато за други е от изключителна важност да бъдат набавени чрез храна, защото тялото ни не може да ги синтезира само.

Аминокиселините могат да бъдат открити в широко разнообразие от храни, дори и в зеленчуците, но най-високи стойности се съдържат в източници от животински произход, а именно: месо, яйца, риба, млечни продукти, суроватъчен протеин. По-малко количество протеин, който все пак не е за пренебрегване може да бъде открит в растителните храни като боб и семена.

Без достатъчно протеин, както и разнообразни източници на белтъчини в диетата, рискувате да се сдобиете с дефицит на някои аминокиселини. Резултатът от това е свързан с различни неприятни симптоми като ниска енергия, ниска концентрация и памет, чести промени в настроението, нестабилни нива на кръвната захар, проблеми с изграждането на мускулна маса и по-трудно поддържане на здравословно тегло.

Протеините се използват от телата ни непрекъснато. Те са основен градивен материал на тялото.

Тяхното свойство е да се разпадат, като по този начин спомагат за образуването на всяка част от телата ни. Някои примери са: кожа и коса, храносмилателни ензими, важни антитела за имунната ни система и други.

Колко протеин е необходим?

Смята се, че жените имат нужда от около 50-60 гр. протеин дневно, докато мъжете често имат по-големи нужди и 60-70 гр. са препоръчвани стойности.

Трябва да се вземе предвид, че големите натоварвания карат тялото ни да изисква все повече протеин като при тежки и интензивни физически занимания, нуждите могат да достигнат до 140-180 гр. за човек тежащ 80 килограма.

До какво може да доведе консумацията на прекалено малко протеин?

Не е задължително да изпитате някои от симптомите при недостиг на белтъчини в дневния си хранителен прием, но често прием на ниски количества протеин се свързва с:

  • Забавен метаболизъм
  • По-трудно отслабване и поддържане на здравословно тегло
  • По-трудно поддържане на мускули и мускулна маса
  • Ниски нива на енергия и честа умора
  • По-трудна концентрация
  • Промени в настроението
  • Мускулни, костни и ставни болки
  • Нездравословни промени в кръвната захар
  • Бавно зарастване на рани
  • Слаб имунитет

Примери за най-добри източници на протеин:

Някои от най-препоръчваните храни са пилешко и говеждо месо, яйца, риба, органични млечни продукти.

Пилешкото месо съдържа нисък брой калории и е богато на белтъчини. Изключително добър източник на витамин B6 и фосфор, добър източник на ниацин и селен.

Говеждото месо съдържа специална аминокиселина – CLA (КЛА), която е способна да въздейства положително на имунната ни система. CLA също е известна с качествата си да елиминира свободни радикали. В месото се съдържат и здравословни наситени мазнини, които стимулират натурално производството на хормони и по този начин подкрепят функциите на тялото.

Яйцата и рибата съдържат абсолютно всички аминокиселини. Жълтъците от яйцата и мазната риба също така имат висок процент омега 3 мастни киселини, които въздействат благоприятно върху човешкия организъм като подобряват обмяната на веществата (метаболизма), спомагат заздравителни процеси и стимулират доброто здравословно състояние на сърцето.

Млечните продукти са източници на ценни витамини и минерали. Съдържат добро количество протеин. Недостатък при тях е, че често са и с високо съдържание на мазнини, което ще добави голям брой калории спрямо по-горните предложения.

Заключение

Изборът на качествени продукти често ще гарантира и това, че са запазени повече ценни хранителни вещества, тъй като самите животни са по-здрави и хранени по по-естествен начин.

Има се предвид: животни хранени главно с трева, кокошки отглеждани на свобода, органични млечни продукти и уловена дива риба.

Също така тези избори, въпреки по-голямата цена ще съдържат по-малко замърсители, тежки метали или потенциални синтетични хормони и антибиотици.