Home Полезно

Как да станете маникюрист. Необходими умения, курсове за обучение, заплата

45
Курсове за маникюристи

Маникюристът предоставя услуги за грижа за ноктите и кожата на ръцете и краката, като използва техники, инструменти и продукти, предназначени да поддържат и подобряват външния им вид.

Какво прави маникюристът

Както споделихме по-горе, по същество тази професия е посветена на грижата за ноктите. По-конкретно, маникюристката (най-често говорим за жени, които практикуват професията) се грижи за здравето и красотата на вашите нокти.

Маникюристката ще приложи и различни обработки върху нокътя или кожичките и ще завърши външния вид на нокътя, като нанесе безцветен или цветен лак. През последните години възможностите за декорация са доста повече, отколкото беше в миналото, и поради тази причина маникюристът може да предложи полуперманентен лак или гел или акрил, както и различни стикери, в зависимост от желанието на клиента.

Добрият маникюрист ще предложи съвети за поддръжка на ноктите на своите клиенти и ще гарантира, че атмосферата в салона е възможно най-отпускаща и приятна.

Най-често посещението в такъв салон включва и процедури като отстраняване на мъртви клетки, масаж на ръцете и прилагане на процедури за омекотяване на кожата. В допълнение, маникюристът прилага различни процедури за повишаване на здравината и еластичността на кожата и ноктите, като тези процедури включват и прилагането на различни кремове и лосиони.

Задача на маникюристката е да спазва нормите за безопасност и сигурност при работа, особено ако използва инструменти, свързани с електрически ток. Тя се грижи и за спазването на санитарно-хигиенните норми, но и за правилното почистване и дезинфекция на използваните инструменти.

Необходими умения

Според експертите от https://aeonaesthetics.academy/, комуникацията е ключът и в тази професия. Затова маникюристът трябва да развие комуникационните си умения, за да привлича и задържа клиенти в салона. Отнема много търпение, защото много от клиентите могат да бъдат личности, с които имат по-трудно общуване.

Задължителни са сръчност в ръцете и добри двигателни умения и координация.

Естествено полезни са доброто зрение, малко художествен усет и добро различаване на цветовете, но и физическо здраве – колкото и странно да звучи, професията е доста уморителна.

За професионалистите в тази област е изключително важно да познава най-новите тенденции, но и най-добрите нови продукти на пазара. Също така са важни знанията, свързани с новите техники, но и новопоявилото се оборудване или в непрекъснато усъвършенстване.

Курсове за обучение на маникюрист

Професията маникюрист е свързана със средно образование, което означава, че за следване на такава специализация е достатъчно гимназия.

Важно е, за да се квалифицирате в тази професия, да намерите професионална компания, която осигурява курсове за маникюристи – която има съответните разрешения и квалификация да предлага сертификат, диплома, които ви позволяват да работите легално в тази област.

Разбира се, след завършване на основното обучение, в което ще придобиете базови понятия в областта и ще се научите да използвате специфични инструменти и оборудване, е препоръчително да започнете работа, за да придобиете опит. Също толкова важно е да се развивате постоянно и ви препоръчваме да следвате специализации или да ходите на курсове и семинари, които хора с име и опит в тази област провеждат във вашия град или в близост.

Важно е да знаете новите тенденции, но и продуктите, които се появяват на пазара и които можете да закупите както за да улесните работата си, така и за да повишите комфорта и удовлетвореността на клиентите си.

Колко печели маникюристката. Каква е заплатата?

Естествено възнаграждението на маникюристите много зависи от града, в който се осъществява дейността, но също и от района и опита, който конкретният човек има.

Разбира се, ако сте в началото на кариерата и сте наета в друг салон, тогава има много малки шансове да получавате над средната заплата за конкретното място. Но трябва да имате предвид, че към тези пари се добавят и малки суми за благодарност, оставени от доволните клиенти, както и парите, които можете да изкарате извън стандартното работно време.