Хемороиди

Хемороидите са разширения на вените в долната част на дебелото черво (ректума) и ануса. Според здравната статистика от хемороиди страда повече от 10% от възрастното население, обикновено на възраст между 40 и 65 год. Като мъжете са по-често засегнати от жените. Различават се външни и вътрешни хемороиди. Вътрешните хемороиди се разполагат в долната част на ректума и горната част на аналния канал, а външните хемороиди се намират около аналния отвор.

Причини за поява на хемороиди:

* Запекът е една от най-честите причини за образуване на хемороиди. Напрягането при запек води до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове в аналната област, което води и до тяхното разширяване. * Диариите също са причинител на хемороиди * Друг много голям причинител на хемороиди е заседналият начин на живот, който е все по-характерен. Освен тези основни причини за поява на хемороиди има и други като : преяждане, употреба на пикантни подправки, тежки физически усилия, бременност. Също така работещите, които по цял ден седят са с по-голяма вероятност да развият хемероиди.

Симптомите при хемороиди

* лек сърбеж и парене около ануса, най-вече след дефекация * зацапване на бельото и областта около ануса със секрет * болка – тя е особено характерна за външните хемороиди * кървене при дефекация

Лечение на Хемороиди

Лечението не хемороиди започва с намаляване на рисковите фактори, включително преминаването към диетично хранене. Изключете пикантните храни от диетата си и редовно яжте пресни плодове и зеленчуци. Поддържайте хигиена, като след дефекация се измивайте добре. Има редица медикаменти като мехлеми, гелове или кремове с които да третирате тормозещите ви хемороиди. Хемороиди също така се лекуват с лазер или крио терапия. Може да се стигне и до хирургична намеса, ако хемороидите са в доста напреднал стадий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *